Avoimen datan iltapäivä 23.11. (event in Finnish)

Aika: Perjantai 23.11.2012
Ilmoittautuminen: 21.11.2012 mennessä, voit ilmoittautua täältä

Ohjelma:
12:00 Kevyt lounas
12:20 Tehdaspäällikkö, Aalto Media Factory, Juhani Tenhunen: Tervetuliaissanat
12:30 Prof. Teemu Leinonen: Kansalaiset toimijoina mediassa – Arabikeväästä siivouspäivään
13:00 Prof. Matti Rossi: Avoimen datan liiketoimintamallit ja rooli kansalaisyhteiskunnassa
13:30 Prof. Eero Hyvönen: Linked Data Finland (2012-2014) -hanke
14:00 Post-Doc Tomi Kauppinen: Linked Open Aalto -hanke
14:30 Kahvitauko
14.45 Työpaja: Tiedon määrä kasvaa, miten sitä hallinnoidaan ja jäsennellään?
15:45 Tapahtuma päättyy

Linked Data Finland
World Wide Webin uusimpia megatrendejä on Linked (Open) Data, Web of Data, jossa verkon sisältöjä yhdistävät ja hyödyntävät älykkäät verkkopalvelut laajojen, avointen semanttisten tietovarantojen avulla. Niiden ytimessä ovat mm. Wikipediasta louhittu DBPedia, Googlen ensyklopedinen Freebase ja yli kaksisataa muuta näihin ja toisiinsa yhdistettyä tietoaineistoa ns. Linked Open Data -pilvessä. Aalto- ja Helsingin yliopiston johtaman kansallisen Linked Data Finland –hankkeen tavoitteena on kehittää ja edistää webin yhdistettyjen avointen tietovarantojen hyödyntämistä maassamme uusimpien semanttisten web-teknologioiden avulla. Hanke tarjoaa teknis-tieteellisen selkänojan maassamme syntyneelle tahtotilalle julkisten tietovarantojen avaamiseksi ja hyödyntämiseksi julkisissa palveluissa ja yritystoiminassa, mikä tavoite on mukana mm. valtion uudessa hallitusohjelmassa. Budjetiltaan n. miljoonan euron hanketta tukee sen alkuvaiheessa Tekesin ja 22 yrityksen ja julkisen organisaation monialainen konsortio, jossa on mukana mm. kolme eri ministeriötä.

Linked Open Aalto
Hankkeen tavoitteena on luoda Aalto-yliopiston eri koulujen tutkimustiedon, opetusaineistojen ja palveluyksiköiden sisältöjen verkkojulkaisemiselle yhteinen semanttinen infrastruktuuri ja avoin julkaisupalvelualusta, joiden varaan voidaan kehittää aiempaa helpommin erilaisia sovelluksia. Aallon tiedon avaaminen perustuu uusimpaan Linked Data –lähestymistapaa, semanttisen webin teknologioihin ja Aalto-yliopiston omaan tutkimustyöhön. Tämä mahdollistaa sisältöjen yhdistämisen ja rikastamisen muiden yliopistojen ja webin avointen datapilvien kautta.

Lisätietoja:
Leena Närekangas